Vitamine K - functies en waar te vinden

Vitamine K speelt een rol in het lichaam omdat het deelneemt aan de bloedstolling, bloedingen vermijdt en botten versterkt omdat het de fixatie van calcium in botmassa verhoogt.

Deze vitamine is voornamelijk aanwezig in donkergroene groenten zoals broccoli, boerenkool en spinazie, voedingsmiddelen die vaak worden vermeden door mensen die anticoagulantia gebruiken om een ​​hartaanval of beroerte te voorkomen.

Waar is vitamine K voor?

Vitamine k heeft de volgende functies in het lichaam:

  1. Helpt bij bloedstolling, wat ook genezing bevordert;
  2. Verbeter de botdichtheid, omdat het een grotere fixatie van het calcium in de botten en de tanden stimuleert;
  3. Vermijd bloeden bij te vroeg geboren baby's, omdat het de bloedstolling vergemakkelijkt en voorkomt dat deze baby's complicaties krijgen;
  4. Helpt de gezondheid van bloedvaten, waardoor ze met grotere elasticiteit en zonder ophoping van calcium achterblijven, wat problemen zoals atherosclerose kan veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine K helpt bij de botmassa om een ​​goede calciuminname in de voeding te hebben, zodat dit mineraal voldoende is om botten en tanden te versterken. Meer informatie over functies en waar calcium te vinden.

Soorten vitamine K

Vitamine K is onderverdeeld in drie soorten: k1, k2 en k3. Vitamine K1 komt van nature voor in voedingsmiddelen en is verantwoordelijk voor het activeren van coagulatie, terwijl vitamine K2 wordt geproduceerd door bacteriële flora en helpt bij de vorming van botten en de gezondheid van bloedvaten.

Naast deze, is er ook de zogenaamde vitamine K3, die wordt geproduceerd in het laboratorium en gebruikt om supplementen van deze vitamine te maken.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine K

De belangrijkste voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K zijn groene groenten zoals broccoli, bloemkool, waterkers, rucola, kool, sla en spinazie. Daarnaast is het ook te vinden in voedsel zoals raap, olijfolie, avocado, ei en lever. Zie de hoeveelheid vitamine K in voedsel.

Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid dagelijkse vitamine K-inname varieert met de leeftijd, zoals hieronder weergegeven:

  • 0 tot 6 maanden: 2 mcg
  • 7 tot 12 maanden: 2,5 mcg
  • 1 tot 3 jaar: 30 mcg
  • 4 tot 8 jaar: 55 mcg
  • 9 tot 13 jaar: 60 mcg
  • 14 tot 18 jaar: 75 mcg
  • Mannen vanaf 19 jaar: 120 mcg
  • Vrouwen van 19 jaar of ouder: 90 mcg
  • Zwangere vrouwen en baby's: 90 mcg

Over het algemeen worden deze aanbevelingen gemakkelijk verkregen wanneer het voedsel gevarieerd en uitgebalanceerd is, met een gevarieerde consumptie van groenten.

Symptomen van gebrek aan vitamine K

Vitamine K-tekort is een zeldzame verandering, omdat deze vitamine aanwezig is in verschillende voedingsmiddelen en ook wordt geproduceerd door de darmflora, die gezond zou moeten zijn voor een goede productie. Het belangrijkste symptoom van vitamine K-tekort is bloedverlies dat moeilijk stagneert, wat kan optreden op de huid, door de neus, door een kleine wond of in de maag. Daarnaast kan ook botverzwakking optreden.

Mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan of die medicijnen gebruiken om de opname van vet in de darm te verminderen, hebben een grotere kans om vitamine K. tekort te komen.

Wanneer moet u vitamine K-supplementen gebruiken?

Vitamine K-supplementen mogen alleen worden gebruikt onder begeleiding van uw arts of voedingsdeskundige en alleen als er een tekort is aan deze vitamine in het bloed, wat kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek.

Risicogroepen zijn in het algemeen premature baby's, mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan en mensen die geneesmiddelen gebruiken om de opname van vet in de darmen te verminderen, omdat vitamine K wordt opgelost en samen met het vet in voedsel wordt opgenomen.