Behandeling van nierfalen

Behandeling van acuut nierfalen kan worden gedaan met voldoende voedsel, medicijnen en in meer ernstige gevallen wanneer de nier ernstig is aangetast, kan hemodialyse nodig zijn om het bloed te filtreren of zelfs een niertransplantatie uit te voeren.

Bij nierfalen zijn de nieren niet langer in staat om het bloed te filteren, waardoor er zich een opeenstapeling van giftige stoffen in het lichaam ophoopt. Bij acuut nierfalen is er een afname van de niercapaciteit, terwijl bij chronisch nierfalen het verlies van deze nierfunctie progressief optreedt.

De behandeling moet dus worden aangegeven door de arts, omdat deze afhangt van de evolutie van de ziekte, de leeftijd en de gezondheidstoestand van het individu.

Hoe acuut nierfalen te behandelen

Over het algemeen kan de behandeling van acuut nierfalen worden gedaan met:

  • Diureticum en antihypertensiva voorgeschreven door de nefroloog;
  • Speciaal dieet aangegeven door een voedingsdeskundige met een verminderde consumptie van voedingsmiddelen met zout, eiwitten, kalium, calcium en fosfor en een verhoogde waterinname.

Het is belangrijk om de behandeling correct te nemen, omdat acuut nierfalen omkeerbaar is, maar als dit niet gebeurt, kan het chronisch nierfalen ontwikkelen.

Hoe chronisch nierfalen te behandelen

Voor de behandeling van chronisch nierfalen kan de nefroloog naast de medicijnen en de voeding, hemodialysesessies of peritoneale dialyse aangeven, twee technieken die het bloed filteren. Niertransplantatie is in deze gevallen een oplossing, maar wordt alleen als laatste redmiddel gebruikt. Zie: Niertransplantatie.

Voeden voor nierfalen

Het dieet voor nierfalen heeft tot doel de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan zout, kalium, eiwit, calcium en fosfor uit het dieet van de patiënt te verminderen en de inname van water te verhogen. De patiënt zou:

  • Vermijd zoutrijke voedingsmiddelen zoals: worst, ham en worst;
  • Vervang het zout door citroen, azijn of kruiden;
  • Vermijd consumptie van frisdranken;
  • Matig of vermijd de consumptie van eiwitrijk voedsel zoals eieren, vis en vlees;
  • Vermijd voedsel dat rijk is aan kalium, zoals banaan, tomaat, pompoen, vlees, aardappelen en bonen;
  • Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en fosfor, zoals die afkomstig van melk, eieren, groenten en granen.

De nutritionele behandeling van nierinsufficiëntie moet worden aangegeven door een voedingsdeskundige. Bekijk de video van onze voedingsdeskundige om te weten wat ze kunnen eten en wat tips om voedsel te koken:

Begrijp de verschillen tussen deze ziekten:

  • Acuut nierfalen
  • Chronische nierinsufficiëntie